Acasă Stomatologie Pasi necesari pentru obtinerea unei proteze dentare elastice

Pasi necesari pentru obtinerea unei proteze dentare elastice

Probele constau in aplicarea unor materiale pe partea unde urmeaza sa fie amplasata proteza dentara (fie partea de sus, fie cea de jos), urmand a fi trimise la tehnicianul dentar.

tipuri de proteze dentare

Din pacate, foarte multi pacienti se confrunta cu edentatie partiala sau chiar totala. In cazul pacientilor care nu mai au niciun dinte sau nicio sansa de a-si mai salva vreun dinte, in cazul celor care sufera de boli gingivale, de parodontoza in stare acuta sau cronica, iar dintii nu sunt in cea mai buna stare pentru a sustine o lucrare protetica fixa, medicul stomatolog opteaza pentru o lucrare protetica mobila.

Proteza mobila poate fi de mai multe feluri, din mai multe materiale, atat rigida, cat si elastica. Protezele elastice sunt ultimul trend in materie de lucrari dentare, fiind mult mai usor de suportat, iar pacientii se adapteaza usor la ele. Care sunt, insa, pasii si procedurile necesare obtinerii unei proteze elastice?

Ce trebuie sa faca pacientii pentru a obtine o proteza dentara elastica

Primul pas este, desigur, sa se prezinte la medicul stomatolog cu o radiografie dentara care sa arate starea fiecarui dinte si a fiecarei masele in parte. Dupa o prima consultatie, medicul stomatolog va realiza planul de tratament, care include sedinte de extractie a dintilor sau a maselelor cu grave probleme (resturi), tratarea cariilor, indeosebi la dintii sau la maselele de care urmeaza sa se prinda proteza dentara, dar si luarea probelor pentru proteza.

Probele constau in aplicarea unor materiale pe partea unde urmeaza sa fie amplasata proteza dentara (fie partea de sus, fie cea de jos), urmand a fi trimise la tehnicianul dentar. Dupa ultima proba, proteza poate fi probata, iar in cazul in care sunt necesare mici retusuri, acestea pot fi efectuate in urmatoarele sedinte.

Daca sunt, totusi, multe resturi dentare de eliminat, procesul va fi mai lung, pentru ca gingia are nevoie de saptamani bune sa se vindece, iar o proba luata gresit, pe o gingie inflamata, poate costa scump.

Pacientii se obisnuiesc, in general, foarte repede cu protezele dentare elastice partiale si, desi la inceput simt putin disconfort, pe parcurs ajung sa manance, sa zambeasca si sa vorbeasca foarte bine cu acestea.