Acasă Stomatologie Ortodontia si aparatul ortodontic

Ortodontia si aparatul ortodontic

Ortodontia este o specialitate in stomatologie care se ocupa cu tratarea si prevenirea anomaliilor de pozitionare sau aliniere a dintilor si maxilarelor

aparat dentar mobil

Ortodontia este o specialitate in stomatologie care se ocupa cu tratarea si prevenirea anomaliilor de pozitionare sau aliniere a dintilor si maxilarelor.

Scopul tratamentului ortodontic este inainte de toate functional, inainte de a fi estetic. O aliniere buna a dintilor si a maxilarelor imbunatateste mestecarea, inghitirea, respiratia si permite o mai buna prevenire a afectiunilor orale.

De retinut ca, tratamentul ortodontic nu este rezervat numai copiilor si adolescentilor, ci si adultilor de toate varstele.

Cand sa consultati un ortodont?

Ortodontul trateaza mai multe probleme ale dintilor, cum ar fi:

  • alinierea incorecta a dintilor ( malocluzie )
  • excesul de spatiu intre dinti;
  • prezenta unui dinte supranumerar;
  • o disfunctie a parodontiului, adica a tuturor tesuturilor si ligamentelor care sustin dintele.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de a avea probleme cu pozitionarea dintilor si a maxilarelor.

Ce face ortodontul?

In functie de problema pacientului, ortodontul poate oferi:

  • un aparat ortodontic fix;
  • un aparat dentar mobil.

Acestea pot fi de mai multe feluri si anume: aparat dentar metalic, aparat dentar ceramic, aparat dentar cu safir, aparat dentar mobil, gutiere dentare etc.

Pe langa plasarea acestor dispozitive, ortodontul va efectua monitorizari periodice, pentru a se asigura de progresul corect al tratamentului.

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

Tratamentul dureaza in medie intre 1,5-2 ani. Insa, durata totala a acestuia depinde foarte mult de problemele fiecarui pacient precum si de reactivitatea individuala a organismului.

Dupa aplicarea aparatului va exista o usoara durere la nivelul dintilor si a gingiilor. Insa, acest disconfort va disparea treptat iar in cateva saptamani, pacientii se vor obisnui cu aparatul.

Se demineralizeaza smaltul dintilor in urma aparatului ortodontic?

Lipirea bracket-urilor pe dinti nu dauneaza smaltului dentar – acestia se indeparteaza foarte usor iar dintii si smaltul raman intacti.

Insa, in cazul pacientilor care au o igiena defectuoasa, pot aparea demineralizari si carii in jurul bracketurilor. Astfel, este important ca pacientii sa aiba o igiena orala buna.

Specialistii recomanda de asemenea, o igienizare profesionala a dintilor – care trebuie facuta o data la 4 luni. Periajul acasa se va efectua de 2 ori pe zi iar folosirea dusului bucal este indicata.