O definitie corecta a metodei de tratament ce presupune inlocuirea unui dinte lipsa si poarta denumirea de implant dentar este aceea a unui surub din aliaj de titan ce se ancoreaza permanent in osul maxilar si este completat de un bont protetic si de o coroana dentara. Implantul dentar este una in cele mai sigure si mai eficiente metode de inlocuire a dintilor ce asigura o masticatie adecvata pentru o dieta sanatoasa si imbunatatita. Acesta permite pacientilor sa aiba un zambet frumos si confortabil si ii ajuta sa isi imbunatateasca dictia si asigura o protezare sigura si confortabila, diminuand totodata pierderea de os si retractia gingivala.
Ce etape presupune inserarea unui implant dentar si cata durere resimte pacientul
In primul rand, implantul dentar presupune mai multe etape de tratament, unele dureaza mai mult, altele mai putin. Consultatia prin care se evalueaza starea de sanatate generala si locala la nivelul cavitatii bucale este prima etapa si medicul va recomanda o radiografie sau un computer tomograf maxilar prin care va stabili daca pacientul este sau nu apt pentru implantare.
Urmeaza cea de-a doua etapa, de inserare a implantului in os. Implantul se integreaza in os pe masura ce se vindeca si tine loc de radacina pentru dintele care lipseste si urmeaza sa fie inlocuit. Aceasta etapa nu doare, deoarece se efectueaza exclusiv sub anestezie, iar ulterior medicul va recomanda pacientilor sa ia medicamente antiinflamatorii si analgezice o perioada.
Etapa aplicarii noii danturi are loc dupa vindecarea osoasa, ce poate dura cateva saptamani si presupune asezarea bontului protetic pe implant. Pe acest bont se va atasa si coronita sau o lucrare dentara care sa serveasca nevoilor pacientului. Inserarea implanturilor dentare ofera mai multe modalitati de protezare si anume: inlocuirea unui singur dinte sau inlocuirea mai multor dinti si realizarea unor proteze dentare sau punti pe implanturi.
Implantul dentar este cea mai moderna si mai eficienta metoda de tratament pentru pacientii care se prezinta la medic in ultimul timp, cand deja dintele sau dintii nu mai pot fi salvati.