Fluoroza dentara nu este o afectiune propriu-zisa, nu este o problema dentara care pune in pericol viata pacientilor, ci o afectiune care este cauzata de intoxicatia cu fluor in timpul cresterii dintilor. Practic, aceasta este o perturbare a procesului de mineralizare a smaltului dentar. Fluoroza afecteaza chiar si culoarea smaltului dintilor, precum si porozitatea acestora si poate duce la denivelari serioase ale smaltului dentar sau la cresterea dintilor pe arcada.
Cauzele aparitiei fluorozei dentare si simptomele acesteia
Fluoroza dentara este cauzata in principal de depasirea cantitatii de fluor tolerata de corp pe o perioada mai lunga de timp. In momentul maturarii pre-eruptive, cand smaltul este sensibil la cantitatea de fluor, apare si punctul critic al fluorozei dentare.
Cea mai des intalnita forma de fluoroza dentara este cea care apare la copii. Aceasta se produce din cauza inghitirii pastei de dinti si a apei de gura in timpul igienei orale. Sunt si cazuri in care apa potabila poate reprezenta cauza fluorozei dentare, in cazul in care aceasta contine o cantitate prea mare de fluor. Unele pesticide din agricultura favorizeaza aparitia acestei afectiuni, daca sunt folosite pe o perioada indelungata de timp si se infiltreaza in panza freatica.
Simptomele fluorozei dentare
Simptomele sunt vizibile in stadiile foarte avansate ale acestei afectiuni, atunci cand smaltul prezinta pete sau puncte opace, care se extind pe toata suprafata dintelui si determina schimbarea coloritului dintelui, petele devenind maronii, galbene sau cenusii.
Asadar, fluoroza dentara se manifesta prin friabilitatea smaltului dentar si prin desprinderea bucatilor de pe dentina, prin aparitia petelor asociate cu zonele alb opace, precum si cu slaba coloratie galben-brun intre care se interpun lunii albe transversale, fara pierdere de smalt.
Tratamentul fluorozei dentare presupune folosirea unei paste de dinti si a unei ape de gura fara fluor la copiii care nu au implinit inca 8 ani, precum si evitarea folosirii unei cantitati mari de pasta de dinti in timpul periajului si a inghitirii pastei sau a apei de gura. Un consum ridicat de alimente bogate in calciu, vitamina D si vitamina C reduce absorbtia fluorului. Nu in ultimul rand, nivelul fluorului din apa potabila trebuie verificat atent inainte ca aceasta sa fie oferita copiilor.