Periajul dentar nu poate fi realizat fara o periuta de dinti si o pasta de dinti adecvate varstei si afectiunilor de care sufera pacientul. Adesea, pacientii nu pun pret pe produsele folosite si aleg o periuta de dinti manuala ieftina, o pasta de dinti la promotie, iar apa de gura si ata dentara nici nu sunt trecute pe lista de cumparaturi. Din pacate, acest comportament nu atrage decat repercusiuni negative asupra sanatatii orale. Periuta de dinti electrica este o varianta mult mai moderna si mai eficienta a periutei de dinti traditionale si ajuta la curatarea danturii zi de zi, indepartand aproape complet placa dentara ce se depune de la o masa la alta.
Care sunt avantajele periutei de dinti electrice
Periuta de dinti manuala a aparut in anii 1930 si este folosita de atunci in intreaga lume. Periuta de dinti electrica a aparut in anii 1990 si este folosita atat de adulti, cat si de catre copii, ca o alternativa la periuta de dinti manuala. Periuta de dinti manuala este foarte accesibila ca pret, se poate achizitiona atat din supermarketuri, cat si din farmacii si este usor de transportat in bagaj. Copiii vor folosi mult mai usor periuta de dinti manuala, fara ca smaltul dintilor sa le fie afectat. In plus, aceasta periuta nu exercita presiune asupra gingiilor, are perii mai moi si este mai flexibila si mai usor de folosit decat cea electrica.
Periuta de dinti electrica curata mult mai bine dantura decat cea manuala, poate face masaj gingiilor si poate curata foarte bine limba. Unele modele sunt chiar prevazute cu senzori de presiune, care avertizeaza utilizatorul cand periajul este prea dur. Costul unei periute electrice este, insa, mult mai mare decat cel al periutei manuale, se deterioreaza mult mai repede si necesita reincarcarea sau inlocuirea bateriilor in mod periodic. Medicii stomatologi recomanda folosirea alternativa a periutei de dinti electrice cu cea manuala, pentru a nu provoca agresiuni asupra dintilor si gingiilor.