Una din cele mai des intalnite metode de inlocuire a dintilor lipsa, recomandata de orice specialist in implantologie si in stomatologie este implantul dentar. Pana nu demult, implantul dentar nu era accesibil din punct de vedere al pretului decat pacientilor cu venituri foarte mari. Acum, implantul dentar reprezinta o investitie initiala destul de mare in sanatatea orala si in aspectul estetic al pacientilor. Din pacate, nu sunt multi acei pacienti care se interseaza de beneficiile pe care le aduce un implant dentar si despre durata de viata si rezistenta unei asemenea lucrari dentare, iar multi se lasa ghidati de mituri pe care specialistii se straduiesc sa le spulbere.
Ce mituri false circula despre implanturile dentare?
Primul mit cu care se confrunta pacientii este acela ce tine de durerea inserarii unui implant dentar. Procedura de inserare a unui implant dentar nu este dureroasa, asa cum se vehiculeaza in popor, deoarece are loc sub efectul anesteziei locale si anglo-sedarii, durata interventiei fiind destul de scurta. In plus, mitul ca recuperarea dupa inserarea implantului dentar dureaza mult si creeaza mult disconfort pacientilor, trebuie spulberat pentru ca materialul din care este confectionat implantul se integreaza in organism, iar gingia se vindeca rapid in urma interventiei, pana la 6 luni, dar poate dura si mai putin, pana la 3 luni, in functie de pacient. In plus, in timpul recuperarii, pacientii nu vor resimti niciun fel de disconfort, iar masticatia si viata de zi cu zi nu le va fi afectata.
Al treilea mit cu care pacientii se confrunta inainte de a lua decizia inserarii unui implant dentar este acela ca operatiunea in sine este prea costisitoare. Intr-adevar, comparativ cu alte metode ce tin de protetica dentara, implantul dentar costa mai mult la inceput, insa investitia initiala este oarecum recuperata in timp, deoarece pacientii nu vor avea nevoie de inlocuirea implantului sau de alte lucrari suplimentare. Nu in ultimul rand, pentru cei care considera ca implantul dentar nu poate reproduce aspectul dintelui natural, acest mit este spulberat prin marturiile pacientilor.