
In prezent, exista o multitudine de proceduri care au rolul de a pastra sanatatea si functionalitatea danturii. Uneori, insa, dintii pot fi afectati de probleme ce nu se rezolva prin tratamente de conservare.
In aceste cazuri, medicul stomatolog poate decide cand sunt necesare extractiile dentare.
Extractii dentare – cand sunt necesare
O extractie dentara este o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza un dinte din alveola sa. Exista mai multe motive pentru care specialistii de la PlazaDent.ro recomanda aceasta procedura:
- carie dentara severa: cand caria a afectat structura dintelui intr-o asemenea masura incat nu mai poate fi restaurata prin obturatie sau coroana dentara, extractia devine necesara,
- boala parodontala avansata: infectia gingiilor poate afecta osul si tesuturile care sustin dintele, slabindu-l si facandu-l mobil. In acest caz, extractia poate fi singura solutie pentru a preveni raspandirea infectiei,
- dinti inclusi sau semi-inclusi: dintii care nu erup complet sau sunt blocati in os pot cauza durere, infectii sau pot afecta aliniamentul celorlalti dinti,
- aglomerare dentara: in cazul in care dintii sunt prea inghesuiti, medicul ortodont poate recomanda extractia unuia sau mai multor dinti pentru a crea spatiu si a permite alinierea corecta a celorlalti,
- traumatisme dentare: dintii fracturati sau luxati in urma unui accident pot necesita extractie daca nu pot fi salvati prin alte metode.
Tipuri de extractii dentare
Exista doua tipuri principale de extractii dentare:
- extractia simpla: se realizeaza atunci cand dintele este vizibil in cavitatea bucala si poate fi extras cu usurinta folosind instrumente dentare specifice.
- extractia chirurgicala: este necesara atunci cand dintele este inclus sau semi-inclus in os sau cand radacinile sunt curbate sau fragile. In acest caz, medicul dentist va realiza o incizie in gingie pentru a accesa dintele si il va extrage in fragmente.
Extractii dentare | PlazaDent.ro
Cum decurge o extractie dentara?
Inainte de extractie, medicul dentist va efectua o evaluare amanuntita a starii de sanatate a pacientului si a dintelui afectat. Se va realiza o radiografie pentru a vizualiza radacinile si a determina tipul de extractie necesar.
Procedura in sine se realizeaza sub anestezie locala, astfel incat pacientul sa nu simta durere. Dupa extractie, medicul va curata zona si va aplica o compresa pentru a opri sangerarea.
Asadar, desi extractia dentara este o procedura chirurgicala, nu trebuie privita cu teama, ci ca pe o solutie pentru a reda sanatatea si functionalitatea danturii atunci cand alte tratamente nu mai sunt eficiente.