Eroziunea dinţilor duce la o pierdere ireversibilă a structurii acestora, fiind o problemă în continuă creştere în ţările industrializate. Ea apare din cauza unei ingestii crescute cauzate de consumul băuturilor acide – băuturi răcoritoare, sucuri de fructe şi băuturi sportive. Nu numai că acestea au un conţinut ridicat de zaharuri, dar sunt şi foarte acide, iar dacă sunt consumate în mod frecvent pot provoca eroziuni ale danturii.
Acizii intrinseci, care sunt produşi de organism, provoacă eroziuni dentare în urma vărsăturilor, a regurgitării sau a refluxului şi pot fi extrem de dăunători pentru dinţi. Boala de reflux gastro-esofagian (GERD), spre exemplu, este acum o cauză recunoscută a eroziunii dinţilor. Persoanele care suferă de bulimie sau de anorexie au, de asemenea, mari probleme cu dantura, pentru că refluxul este constant.
Igiena orală excesivă poate agrava şi ea eroziunea dentară. Spălarea dinţilor după consumarea unui produs acid, înainte ca saliva să fi avut şansa de a neutraliza acidul şi a remineraliza suprafaţa dintelui va provoca, de fapt, eliminarea smalţului înmuiat.
Oamenii ar trebui să consume cu precădere următoarele alimente pentru a-şi proteja dinţii:
- Brânză: Consumul de brânză după o gustare plină de zahăr împiedică creşterea acidităţii. Brânza stimulează producerea salivei, fiind bogată în calciu, motiv pentru care influenţează echilibrul recalcifierii dinţilor şi protejează împotriva pierderilor de calciu.
- Laptele de vacă: Acesta conţine lactoză, care produce mai puţin acid decât alte zaharuri. În plus, conţine calciu, fosfor şi cazeină, toate ajutând la oprirea degradării dentare. Cu toate acestea, laptele băut noaptea cu biberonul poate duce la apariţia cariilor, în special în cazul sugarilor.
- Ceaiuri negre şi verzi: Sunt deosebit de bogate în polifenoli şi flavonoide, care sunt compuşi antioxidanţi complecşi, găsiţi în multe alimente vegetale. Fluorura din ceaiul negru poate proteja de asemenea împotriva cariilor.
- Ciocolată: Există unele dovezi că praful de cacao într-o formă neterminată (fără zaharuri adăugate) poate avea un potenţial anti-descompunere din cauza compuşilor polifenolici prezenţi, dar ciocolata procesată este mult prea bogată în zahăr, motiv pentru care nu este bună pentru dinţi.
Grija pentru dinţi este extrem de importantă, aşa că oamenii ar trebui să le acorde o atenţie deosebită! Respectând o dietă sănătoasă din punct de vedere nutriţional, săracă în zaharuri libere, bogată în fibre – multe fructe şi legume – şi multă apă (de preferat fluorizată), oamenii îşi vor proteja sănătatea orală şi dentară.