Una dintre cele mai importante investigatii stomatologice care a devenit din ce in ce mai populara in ultimul deceniu este radiografia dentara. Aceasta ofera o imagine clara si detaliata asupra danturii, maxilarului si mandibulei. Investigatia radiologica evidentiaza structurile dentare care nu pot fi vizualizate eficient, dar si afectiunile mai complicate, precum chisturile, dintii crescuti in pozitie vicioasa, malformatiile dentare. Medicul stomatolog poate recomanda pacientilor efectuarea radiografiei dentare; aceasta nu este o procedura de rutina, dar este necesara ori de cate ori nu poate fi pus un diagnostic cert.
Importanta radiografiei dentare
Radiografia dentara poate fi recomandata de catre medicul specialist in cazul in care apar dureri de dinti insuportabile care cedeaza la rece sau in anumite pozitii, in cazul in care sunt suspecte fisuri dentare, prezenta unor chisturi sau granuloame, cand pacientul este suspect de parodontita avansata, inainte de fixarea unui implant, a unui aparat ortodontic sau a unei proteze dentare.
Radiografia dentara poate fi periapicala, ocluzala, de sinus, panoramica sau cu aripioara muscata. Cel mai des intalnit si recomandat tip de radiografie dentara este cel panoramic, care ofera un tablou complet al tuturor dintilor si in functie de care se aleg implanturile dentare, forma acestora, dimensiunea lor, iar lista poate continua.
Un subiect destul de delicat este cel care face referire la radiografia dentara in cazul copiilor. Multi parinti sunt foarte sceptici in acest sens si o considera o procedura periculoasa din cauza radiatiilor la care sunt expusi copiii. Insa temerile lor sunt nefondate, deoarece doza de radiatie este foarte mica.
Radiografia dentara ramane insa cea mai simpla, ieftina si eficienta metoda de diagnostic folosita in stomatologie. In plus, este cea mai sigura investigatie datorita timpului minim de expunere si riscului foarte mic de iradiere. De multe ori, aceasta investigatie, facuta la timp, poate scadea pretul total al tratamentului dentar, de aceea nu trebuie evitata.
Chiar si femeile insarcinate pot efectua radiografia dentara, la sfatul si indemnul medicului specialist. Nu exista niciun motiv pentru care pacientii ar evita, indiferent de varsta, aceasta procedura.