Tratamentul canalului radicular, numit si tratament endodontic, implica indepartarea pulpei infectate sau deteriorate din dinte. Spatiul din straturile dure ale dintelui se numeste canal. Acesta din urma este umplut cu un tesut moale numit pulpa dentara.
Acest tesut contine nervii si vasele de sange care permit cresterea dintelui. Bacteriile (microbii) care intra in dinte prin cavitati profunde, fisuri sau umpluturi deteriorate pot duce la un abces. Infectia pulpei dentare este cauza acestui abces. In acest caz, pulpa trebuie indepartata. Abcesul poate provoca durere sau inflamatie. Dentistul poate detecta infectia printr-o radiografie dentara sau observand alte modificari ale dintelui.
In ce consta tratamentul canalului radicular?
Dentistul efectueaza anestezie locala. Pentru a preveni ca bacteriile din saliva sa intre in contact cu dintele in timpul tratamentului, el plaseaza un baraj de cauciuc in jurul dintelui. Face o mica deschidere in dinte pentru a accesa canalul si pulpa deteriorata.
Folosind instrumente de precizie, el indeparteaza pulpa prin curatarea si largirea canalului. Apoi umple, sigileaza canalul, inchide dintele cu o umplere temporara sau permanenta.
Restaurarea dintelui dupa tratamentul canalului radicular
Dupa tratamentul canalului radicular, dintele trebuie refacut pentru a restabili pe cat posibil functia si aspectul initial. Daca tratamentul canalului radicular a fost efectuat de catre un endodont, acesta va umple dintele cu o pasta temporara si il va indruma pe pacient catre un protondont pentru a-i restabili dintele.
Protodontul este un medic stomatolog de specialitate care restaureaza dintii folosind coroane, punti, proteze si implanturi. Tipul restaurarii va depinde de rezistenta partii ramase a dintelui tratat. Daca este un dinte posterior, dentistul va folosi probabil o coroana, deoarece mestecarea pune multa presiune asupra acestor dinti.
Punctele de luat in considerare
Tratamentul canalului radicular poate necesita 1 sau 2 vizite. Dupa tratament dintele poate ramane sensibil timp de 1 sau 2 saptamani.
Tratamentul canalului radicular nu protejeaza dintele de alte tipuri de afectiuni. De cele mai multe ori, un dinte poate fi salvat daca a avut un tratament de canal radicular. Dar, uneori, toate incercarile nu reusesc si nu mai este alta solutie decat extragerea dintelui.
Al doilea tratament de canal radicular
Desi tratamentul canalului are succes in majoritatea cazurilor, uneori este nevoie de un al doilea tratament. Materialul de umplere este apoi indepartat si canalul este curatat, restaurat si umplut din nou.