Acasă Stomatologie Solutii pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa

Solutii pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa

O singura coroana pe implant este o solutie adecvata pentru pierderea unui singur dinte

solutii dinti lipsa

Pierderea unuia sau mai multor dinti, indiferent daca apare ca urmare a unui accident, a unei extractii sau a unei boli orale (boala parodontala netratata, carie profunda etc.), necesita un proces relativ rapid pentru a preveni aparitia diferitelor probleme.

Deoarece dintii sunt asezati in mod normal in gura pentru a forma un ansamblu coeziv si echilibrat, pierderea brusca a unuia sau a catorva dintre acestia poate duce la probleme cu mestecarea, vorbirea si durerea maxilarului.

De asemenea, gingia si osul alveolar (osul de sustinere al dintilor) nemaifiind stimulate de radacinile dintilor pierduti, se resorb si se degradeaza treptat. Daca mai multi dinti nu sunt inlocuiti pentru o anumita perioada de timp, pot aparea deformari ale fetei, provocand astfel leziuni estetice. Din fericire, exista diferite solutii pentru a preveni acest tip de complicatii.

  • Coroana pe implant

O singura coroana pe implant este o solutie adecvata pentru pierderea unui singur dinte. Un implant dentar, care serveste ca radacina artificiala, este introdus in osul alveolar. Dupa un timp de vindecare de aproximativ 6 luni, un bont este insurubat in implant.

Ulterior, coroana, adica dintele de inlocuire, este fabricata fie direct la scaun folosind tehnologia CEREC, fie in laborator. Coroana este in cele din urma insurubata pe bontul implantului sau lipita.

Relativ costisitoare, aceasta solutie are totusi multe avantaje: coroana pe un singur implant este durabila si estetica, nu poate fi afectata de cariile dentare si ajuta la restabilirea functiei masticatorii si a vorbirii.

  • Punte dentara traditionala

Aceasta este utilizata pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. In general este alcatuita din 3 coroane (sau mai multe) sudate intre ele. Coroana sau coroanele situate in centrul puntii actioneaza ca dinti de inlocuire, in timp ce coroanele plasate la capete, care sunt goale, sunt destinate sa acopere dintii adiacenti spatiului edentat.

Acesti dinti, situati de fiecare parte a spatiului liber, servesc astfel ca stalpi ai puntii.  Deteriorarea dintilor sanatosi, adiacenti spatiului edentat, constituie un dezavantaj al acestui tip de restaurare dentara. Cu toate acestea, este o solutie care ofera o buna stabilitate.

  • Proteza cu structura metalica

Proteza cu structura metalica este folosita in principal atunci cand lipsesc mai multi dinti, daca acestia sunt situati unul langa altul sau nu. Aceasta proteza este detasabila, adica poate fi indepartata. Pentru a se mentine in pozitie, are carlige mici care stau pe dintii naturali.

Poate fi purtata atat pe maxilarul superior cat si pe cel inferior. Atunci cand sunt necesare anumite tratamente (de exemplu, pentru a restabili sanatatea gingiei), purtarea unei proteze cu structura metalica poate fi precedata de cea a unei proteze acrilice, pentru a favoriza vindecarea.