Acasă Stomatologie Solutii pentru ajustarea confortabila a protezei dentare

Solutii pentru ajustarea confortabila a protezei dentare

Daca protezele dentare au astfel de defecte incat nu pot fi remediate, va fi necesara refacerea unei noi proteze

avantaje proteza dentara

O proteza dentara care nu se potriveste, asa cum se intampla adesea, este o problema uriasa, deoarece persoanele care poarta proteze dentare se tem ca acestea se vor desprinde.

Ce trebuie facut in acest caz? De ce protezele dentare nu sunt bine fixate? De cele mai multe ori, cand protezele dentare nu sunt bine fixate, exista 3 cauze principale:

  • Fie proteza este slab realizata si ar trebui refacuta. In acest caz, este mai bine sa se consulte un alt dentist pentru opinia lui, decat practicianul care a efectuat proteza dentara.
  • Fie proteza dentara este veche si, prin urmare, resorbtia osoasa si-a facut treaba, iar aparatul nu mai are contact bun cu gingia, deoarece efectul de aspiratie nu mai are loc.
  • Fie configuratia anatomica a bazelor osoase nu este ideala pentru obtinerea unui bun suport natural. Lipsa reliefului crestelor osoase.
Solutia – adeziv dentar

Este cea mai usoara solutie de pus in aplicare pentru a tine un aparat dentar, dar are multe dezavantaje. Pe langa faptul ca trebuie aplicat de mai multe ori pe zi, acest lipici dentar are un miros special care distorsioneaza gustul dintilor.

In plus, este pastos, pe scurt nu foarte placut. Are totusi avantajul de a rezolva problema imediat, dar pentru scurt timp, cu exceptia cazului in care se reinnoieste in mod constant aplicatia. Este o solutie care are inca adepti pentru usurinta implementarii si adesea pentru motive financiare.

Rasina dentara

Aplicarea unui strat de rasina dentara pentru a suplini lipsa de material care impiedica aderarea perfecta a protezei la palat. Aceasta restabileste contactul strans cu baza osoasa si gingivala a gurii.

In acest fel, se obtine confortul si stabilitatea dorite. Aceasta solutie are avantajul de a fi economica, deoarece este suficienta pentru a suplini defectele protezei.

Exista, de asemenea, produse cu rasini flexibile care pot fi utilizate si aplicate de catre pacient.

Schimbarea protezelor

Daca protezele dentare au astfel de defecte incat nu pot fi remediate, va fi necesara refacerea unei noi proteze. Principalele defectiuni intalnite sunt legate de erori in pregatirea sau interpretarea impresiilor primare de catre dentist. Proteza in multe cazuri nu are extensii suficient de adanci pentru a avea o suprafata adecvata pentru a adera la gingii.

Proteze dentare pe implanturi

Este de la sine inteles ca aceasta este cea mai buna solutie, dar si cea mai costisitoare. Este vorba de efectuarea initiala a 4 sau 6 implanturi pe care se va fixa proteza completa.

Acest proces de ultima generatie stabilizeaza proteza dentara aproape permanent. Este posibil sa fie necesare doar cateva ajustari minore pe parcursul vietii.