Acasă Stomatologie Retractia gingivala

Retractia gingivala

Tratamentul pentru retragerea gingiilor depinde de cauza principala. Urmatoarele tratamente pot ajuta la reatasarea sau refacerea tesutului gingival

boala paradontala

Retractia gingivala apare atunci cand marginea tesutului gingiilor din jurul danturii se retrage, expunand mai mult radacina dintilor decat este expusa in mod normal. Odata ce tesutul gingival s-a retras, nu mai poate creste din nou. Cu toate acestea, unele tratamente pot ajuta la refacerea tesutului gingival din jurul dintilor.

Ce cauzeaza retragerea gingiilor?

Exista mai multi factori diferiti care pot determina retragerea gingiilor, inclusiv:

Boala parodontala

Boala parodontala sau boala gingiilor se refera la infectia si inflamatia gingiilor si a altor structuri din gura.

Aceasta inflamatie apare din cauza unei acumulari de depozite bacteriene numita placa dentara. Factorii care pot provoca sau contribui la aparitia bolii parodontale includ:

  • igiena orala precara;
  • dinti bolnavi;
  • umpluturi deteriorate sau defecte;
  • poduri sau proteze partiale care nu mai incap;
  • o predispozitie genetica;
  • modificari hormonale datorate sarcinii sau contraceptivelor orale;
  • medicamente care provoaca uscaciunea gurii;
  • anumite tulburari imune;
  • stres.

Exista doua etape ale bolii parodontale:

Gingivita

Gingivita provoaca roseata a gingiilor, umflaturi si uneori sangerari. Fara tratament, gingivita poate duce la parodontita.

Parodontita

Parodontita este etapa ulterioara a bolii parodontale si poate determina retragerea gingiilor. Daca gingiile se retrag prea mult, aceasta poate duce la pierderea osoasa, ceea ce poate determina slabirea sau caderea dintilor.

Tratament

Tratamentul pentru retragerea gingiilor depinde de cauza principala. Urmatoarele tratamente pot ajuta la reatasarea sau refacerea tesutului gingival din jurul dintilor:

Detartraj si planificare radacina

Detartrajul si planificarea radacinii sunt unele dintre primele tratamente pentru retragerea gingiilor pe care un medic le poate recomanda.

Aceste proceduri indeparteaza placa si tartrul de sub linia gingivala, unde periajul regulat nu poate ajunge.

Planificarea radacinii indeparteaza in mod specific placa si tartrul de la radacinile dintilor. Ulterior, medicul va folosi instrumente speciale pentru a netezi radacinile, ceea ce ajuta gingiile sa se ataseze din nou de dinte.

Chirurgia grefei gingivale

Un dentist poate recomanda o interventie chirurgicala pentru grefa gingiilor daca gingiile unei persoane s-au retras sever.

Un chirurg va lua o mica bucata de tesut gingival din alte parti ale gurii si o va folosi pentru a acoperi radacinile dintilor expusi. Aceasta ajuta la prevenirea pierderii osoase si la retractia gingivala. De asemenea, poate proteja radacinile expuse ale dintilor.