Acasă Stomatologie Principalele cauze ale modificarii culorii dintilor

Principalele cauze ale modificarii culorii dintilor

alimentele daunatoare

Una dintre cele mai inestetice probleme care poate sa apara la nivelul dintilor este modificarea culorii dintilor sau patarea acestora. De la factorii genetici pana la consumul unor bauturi sau alimente si pana la infectii sau tratamente stomatologice, colorarea dintilor este unul dintre principalele motive pentru care pacientii apeleaza la albirea dentara.

Cum recunoastem un dinte colorat sau patat?

Este extrem de simplu: dintele arata diferit fata de cei din jurul sau, iar aceasta situatie poate fi temporara, dupa consumul de vin, de cafea sau de sucuri carbogazaoase, sau permanenta, cand colorarea nu dispare dupa spalare. Fumatul, spre exemplu, este una dintre principalele cauze nu numai ale pierderii dintilor, ci si ale colorarii acestora. Colorarea extrinseca are loc atunci cand smaltul este colorat. Colorarea intrinseca are loc atunci cand dentina sau structura interioara a dintelui se inchide la culoare sau se ingalbeneste. Colorarea intrinseca are mai multe cauze, printre care si traumatismele dintilor suferite in copilarie sau tratamentele cu tetraciclina.

Colorarea dintilor mai poate avea si legatura cu varsta. Aceasta este o combinatie de colorare intrinseca si extrinseca. Dentina se inchide la culoare in timp, smaltul devine mai subtire, iar alimentele daunatoare, precum si fumatul pateaza dintii pe masura ce oamenii imbatranesc. Petele pe dinti pot fi albe, galbene, maro sau chiar negre, atunci cand apar si cariile.

Nu sunt necesare teste speciale ca oamenii sa isi dea seama ca sufera de colorare dentara. Tratamentul include curatarea profesionala a dintilor, dar si albirea cu ajutorul unui gel special conceput in acest sens. In cazul in care colorarea este severa, se poate acoperi cu o fateta sau cu o coroana.

Pentru a preveni aparitia petelor pe dinti sau a colorarii dintilor se recomanda periajul dintilor dupa fiecare masa si clatirea gurii dupa consumul de cafea, vin rosu, alimente sau bauturi care pateaza dintii. De asemenea, albirile profesionale ajuta la eliminarea petelor de suprafata. Pentru a preveni petele de la exteriorul dintilor la copii, se recomanda evitarea expunerii timpurii la fluoruri. Petele din interiorul dintilor sunt mai dificil de eliminat, acest lucru fiind posibil numai cu proceduri speciale.