Acasă Stomatologie Maselele de minte: este necesara sau nu extragerea lor?

Maselele de minte: este necesara sau nu extragerea lor?

Maselele de minte reprezinta cel de-al treilea rand de molari care erupt in diferite perioade ale vietii si care pot cauza dureri insuportabile

extractii dentare

Maselele de minte reprezinta cel de-al treilea rand de molari care erupt in diferite perioade ale vietii si care pot cauza dureri insuportabile.

Mai mult decat atat, avand un spatiu foarte mic de eruptie, maselele ajung sa impinga dintii permanenti cauzand probleme dentare serioase.

Ce probleme pot genera maselele de minte?

In unele cazuri, acesti dinti raman inclusi, adica raman in os fara sa erupa . Dar, uneori, ei se infecteaza sau isi indreapta radacinile spre alti dinti provocand daune severe.

Acest lucru este valabil mai ales pentru maselele de minte ale mandibulei, adica cele existente pe arcul inferior. O extractie poate fi luata in considerare, fie ca o masura preventiva, fie atunci cand apare o problema.

Ca parte a tratamentului ortodontic, cand dintii nu au loc se extrag inainte de a fi complet formati. O astfel de interventie se numeste germectomie (extractia dintelui in starea germenilor) si poate fi efectuata incepand cu varsta de 12-14 ani.

Aceasta operatie este prescrisa dupa efectuarea unei ortopantomograme (OPT), adica o radiografie a celor doua maxilare numita in mod obisnuit radiografie panoramica.

Cand dintele nu erupe corect, poate provoca diverse probleme:

  • Cea mai frecventa este pericoronita, o inflamatie a tesuturilor care inconjoara dintele. Aceasta infectie apare pe maselele de minte care sunt la jumatate, oferind un mediu propice pentru bacterii. Durerea, disconfortul, dificultatile de deschidere a gurii (trismus), dificultatile de mestecare (disfagie) sunt in general prezente. Fata de o astfel de problema, chirurgul stomatolog va controla in primul rand infectia prin prescrierea de antibiotice si spalaturi bucale si totul poate reveni la normal rapid. Dar cand infectia tinde sa se repete (de doua sau de trei ori), cel mai bine este sa se extraga maselele de minte;
  • Alte incidente posibile: maselele de minte pot provoca deplasarea sau infectia dintilor adiacenti.

Din cauza morfologiei lor atipice, tratamentul cariilor care apar pe dintii de minte poate fi problematic motiv pentru care majoritatea medicilor recomanda extractia, in caz contrar cariile se pot extinde la dintii de langa cauzand probleme serioase intregii danturi.