Acasă Uncategorized Devitalizarea dentara a unui dinte

Devitalizarea dentara a unui dinte

Devitalizarea dentara sau tratamentul de canal consta in suprimarea tesutului pulpar atat la nivelul coroanei cat si la nivelul radacinilor. Apoi, tesutul inlaturat este substituit cu o obturatie permanenta

tratament dinti

Devitalizarea dentara sau tratamentul de canal consta in suprimarea tesutului pulpar atat la nivelul coroanei cat si la nivelul radacinilor. Apoi, tesutul inlaturat este substituit cu o obturatie permanenta. Aceasta procedura priveaza dintele de terminatiile nervoase si vasculare care il fac sensibil.

Cand este necesara devitalizarea unui dinte?

Necesitatea devitalizarii unui dinte apare atunci cand tesutul pulpar devine inflamat sau infectat si se aplica in momentul in care nervul dintelui este deteriorat intr-un mod ireversibil. Cauzele acestei infectii pot fi urmatoarele:

  • o carie profunda;
  • un dinte rupt sau deteriorat;
  • interventii dentare repetate;

Dentistii recomanda in egala masura efectuarea unei devitalizari in momentul in care dintele trebuie acoperit cu o coroana sau punti.

Care sunt simptomele care indica necesitatea devitalizarii unui dinte?

Trebuie sa mergi la cabinetul unui medic dentist pentru o eventuala devitalizare a dintelui in cazul in care ai simptomele urmatoare:

  • sensibilitate la cald sau la rece;
  • decolorarea dintelui si inflamatii;

durere constanta, mai ales in timpul mestecarii;

Procesul devitalizarii dentare

Tratamentul de canal prevede urmatoarele etape:

  • deschiderea structurii dintelui pentru a permite medicului dentist sa incerce sa stopeze infectia;
  • tesutul infectat este inlaturat, se trateaza zona respectiva dupa care se trece la curatarea si la sterilizarea canalului pentru a evita propagarea bacteriilor si toxinelor;
  • pregatirea si obturarea canalului;
  • controlul radiografic al rezultatului;
  • in caz de nevoie se va aplica o coroana dentara pentru a proteja dintele;

Un dinte devitalizat este mult mai sensibil decat celelalte. Smaltul acestuia nu este atat de rezistent. Ceea ce inseamna ca va creste automat si riscul unei fracturi dentare si sunt necesare luarea unor masuri de protectie. Daca este vorba despre un dinte frontal acesta poate fi supus unei proceduri de albire prin aplicarea unui gel cu efect de albire. In plus, acest dinte se poate intari si cu ajutorul unui pivot din fibra de sticla. O alta solutie potrivita poate fi si aplicarea unei coroane dentare care va fi de ajutor nu doar din punct de vedere estetic ci si pentru faptul ca intareste dintele.