Acasă Stomatologie Cum recunosti gingivita de sarcina?

Cum recunosti gingivita de sarcina?

Peste 50% din femeile insarcinate se confrunta cu gingivita in perioada sarcinii

gingivita in sarcina

Perioada sarcinii este extraordinara pentru majoritatea femeilor, dar si plina de provocari pentru multe din reprezentantele sexului frumos.

Sarcina vine cu numeroase greutati, cu carente de vitamine, cu afectiuni dentare cum este gingivita, cu modificari foarte importante in organism, atat la nivel hormonal, cat si pe alte planuri.

Gingivita este una din cele mai comune afectiuni ale sarcinii, care este cauzata de reactia hormonala a tesuturilor fata de placa bacteriana sau depunerile de tartru.

Semnele comune prin care poate fi recunoscuta gingivita de sarcina

Gingivita de sarcina poate fi recunoscuta usor, chiar si de catre cele mai neexperimentate dintre paciente prin:

  • marirea in volum a gingiei;
  • desprinderea de dinte a gingiei;
  • schimbarea culorii gingiei din roz in rosu-viu pana la violaceu;
  • mobilitatatea dentara ce poate ajunge la o forma foarte grava
  • jena la nivelul gingiei;
  • sangerarea gingivala.

Peste 50% din femeile insarcinate se confrunta cu gingivita in perioada sarcinii, care poate evolua spre forme mai grave de parodontoza ce poate duce chiar la pierderea dintilor. De aceea, medicii specialisti recomanda femeilor insarcinate sa se prezinte la control la primele semne ale gingivitei pentru a fi sfatuite cum sa previna agravarea situatiei si pentru a se bucura de o curatare si o igienizare profesionala.

Contrar asteptarilor, in perioada sarcinii nu sunt contraindicate vizitele la medicul dentist, ci sunt chiar idicate pentru a preveni problemele grave de santate dentara.

Gingivita de sarcina este una din cele mai comune probleme stomatologice cu care se pot confrunta femeile insarcinate, afectandu-le in proportie mare. Pentru ca secretia de hormoni estroveni creste aportul de sange in toate tesuturile organismului, apare si eritemul si tumefierea gingiilor.

Din aceasta cauza, gravida poate sa evite periajul sau poate realiza un periaj superficial pentru a diminua disconfortul, creand astfel un cerc vicios. Inca din primele luni de sarcina cand se instaleaza gingivita, pacientele nu trebuie sa evite vizitele la medic.