Acasă Stomatologie Ce sunt protectile dentare sau „dental sealants”

Ce sunt protectile dentare sau „dental sealants”

Aceste protectii dentare au fost utilizate si s-au dovedit a fi eficiente incepand cu anii 1970. Multe studii au aratat ca acestea sunt eficiente pentru a ajuta la prevenirea degradarii pe suprafetele de mestecat (ocluzala).

etansare dentara

Ce sunt acestea?

Aceste protectii dentare sau solutii de etansare dentara (sealants) sunt niste acoperiri de plastic care sunt plasate de obicei pe suprafata de mestecat (ocluzala) a dintilor permanenti din spate – molarii si premolarii – pentru ai ajuta sa-i protejeze de afectiuni.

De ce sunt plasate pe dinti?

Suprafetele de mestecat ale dintilor molari si premolari au caneluri, “fisuri”, care le fac vulnerabile la decadere. Aceste fisuri pot fi adanci, greu de curatat si pot fi mai inguste decat firele unei periute de dinti. Placa se acumuleaza in aceste zone, iar acidul din bacteriile placii ataca smaltul si cavitatile. Fluorul ajuta la prevenirea dezintegrarii si ajuta la protejarea tuturor suprafetelor dintilor, iar aceste protectii dentare asigura o protectie suplimentara a suprafetelor cu caneluri si muchii.

Cand si unde sunt plasate acestea?

Prima etansa trebuie plasata, de obicei, pe fisura dintelui molar permanent. Acest dinte creste in spatele dintilor schimbatori. Daca suprafetele de mestecat (ocluzale) ale acestor dinti sunt sigilate, materialul de etansare dentara va ajuta la protejarea dintilor. Aceste protectii dentare trebuiesc puse suprafetele de mestecat ale dintilor deoarece acestea sunt zonele si dintii care de obicei au fisuri adanci.

Pot fi folosite la adulti?

Da, chiar daca nu este ceva intalnit des, protectiile dentare sunt uneori plasate la adulti cu risc de carii, pe caneluri adanci si fisuri.

Solutiile de etansare dentare pot fi clare, albe sau au o usoara nuanta in functie de etansantul dentar folosit.

Ce durata de viata au?

Aceste protectii dentare au fost utilizate si s-au dovedit a fi eficiente incepand cu anii 1970. Multe studii au aratat ca acestea sunt eficiente pentru a ajuta la prevenirea degradarii pe suprafetele de mestecat (ocluzala). Materialele de etansare stomatologica pot dura multi ani. Daca este necesar, este posibil sa se introduca pe dinte un nou material de etansare dentara.

Chiar daca o persoana foloseste o protectie dentara, acestea ajuta doar la protejarea suprafetei pe care sunt puse. Medicul recomanda in continuare folosirea de pasta de dinti sau a altor lucruri ce contin fluor pentru a putea proteja toate suprafetele dintilor de carii sau alte afectiuni.