Acasă Stomatologie Ce este si cum se poate trata parodontoza?

Ce este si cum se poate trata parodontoza?

Parodontoza este cauzata de placa bacteriana si ca si principale simptome pot fi incluse inflamari ale gingiilor, retractia gingivala, erodarea smaltului dintelui si mobilitatea dentara

cauze paradontoza

Parodontoza este una din cele mai de temut afectiuni stomatologice din ziua de azi. Parodontoza este unul din cele mai frecvente motive ce duc la pierderea dintilor si se manifesta in general prin lezarea tesuturilor de suport ale dintilor. Aceasta este anuntata in general de inflamatia gingivala, de afectarea osului dentar, de retractia gingivala si de spatiile dento gingivale care apar din senin.

Cauze, tratament si simptome parodontoza

Una din cele mai frecvente cauze ale aparitiei parodontozei este placa bacteriana sau tartrul. Aceasta apare de regula fara semne evidente si nu poate fi eliminata in totalitate decat prin interventia medicului specialist.

Placa bacteriana este plina de bacterii care actioneaza atat la nivelul gingiei, cat si la nivelul dintelui. Parodontoza este cauzata de placa bacteriana si ca si principale simptome pot fi incluse inflamari ale gingiilor, retractia gingivala, erodarea smaltului dintelui si mobilitatea dentara.

Gingivita este numai inceputul parodontozei, aceasta se manifesta prin inflamarea gingiilor si sangerarea acestora, fiind cauzata tot de placa bacteriana care nu este indepartata in mod sistematic si care se transforma in tartru.

Medicii specialisti in domeniu recomanda pacientilor sa acorde o importanta deosebita igienei dentare, sa acorde importanta si modului in care arata dintii si gingiile, in care acestea se simt si sa mearga la un cabinet specializat pentru detartraj o data pe an sau chiar de doua ori daca sunt fumatori.

De asemenea, trebuie stiut ca anumite medicamente precum antidepresivele, contraceptivele sau medicamentele destinate afectiunilor cardiace sunt principala cauza de crestere a riscului afectiunilor gingivale.

Pentru ca dintii sanatosi au nevoie de gingii sanatoase, pentru ca parodontoza este una din cele mai “ascunse” si mai de temut afectiuni stomatologice din societatea moderna actuala, care implica necesitatea inlocuirii dintilor cu implanturi dentare sau chiar cu placa dentara daca numarul dintilor pierduti este mare, preventia si tratarea parodontozei, precum si atentia acordata igienei orale sunt primordiale.