Acasă Stomatologie Ce este pivotul dentar?

Ce este pivotul dentar?

coroane mixte

Pivotul dentar este o proteza dentara conceputa in comun de catre medicul stomatolog si tehnicianul dentar. Acesta inlocuieste un dinte a carui radacina este intr-o stare suficient de buna pentru a gazdui o tija, de obicei metalica, el insusi sprijinind o parte superioara numita coroana.

Acest dinte pivot poate fi produs in doua moduri:

  • intr-un singur bloc lipit in golurile radacinii;
  •  in doua parti: tulpina, apoi coroana ceramica. Aceasta tehnica este mai recomandata, deoarece sistemul absoarbe mai bine eforturile mecanice ale mestecarii.

De ce un pivot dentar?

Pivotul dentar poate fi conceput atunci cand dintele natural este atat de deteriorat incat partea sa vizibila, coroana, nu mai poate fi construita cu o simpla incrustare sau o umplutura metalica. Prin urmare, este necesar sa se adauge o ancora pe care se va sprijini coroana.

Principalele recomandari privind alegerea unui pivot dentar si ale unei coroane sunt:

  • traumatismul sau fractura prea mare pentru orice alta reconstructie;
  • caria avansata;
  • uzura semnificativa a dintilor;
  • discomromie severa;
  • malpozitie severa a dintelui.

Ce este o coroana?

Coroanele sunt proteze fixe care vor acoperi partea superioara a dintelui pentru a-i restabili morfologia initiala. Acestea pot fi realizate pe tesutul dentar ramas sau fixate pe pivot. In ultimul caz, coroana nu este lipita, ci sigilata pe un pivot introdus in radacina dintelui.

Exista mai multe tipuri de coroane. Acestea pot fi alese in functie de indicatia medicului dar si in functie de dorinta pacientului.

Coroanele turnate (CC) – sunt realizate prin turnarea unui aliaj topit, acestea sunt cu siguranta cele mai putin estetice si cele mai putin costisitoare.

Coroanele mixte – combina 2 materiale: un aliaj si o ceramica. In coroanele vestibulare incrustate (VIC), suprafata vestibulara este acoperita cu ceramica. In coroanele ceramico-metalice, ceramica acopera complet suprafata dintelui. Sunt mai estetice si, evident, mai scumpe.

Coroanele integral ceramice – dupa cum sugereaza si numele lor, aceste coroane sunt realizate integral din ceramica, care este, de asemenea, foarte rezistenta. Sunt cele mai estetice si cele mai scumpe.

Criteriul estetic este foarte important insa nu este singurul criteriu – coroana trebuie sa raspunda nevoilor cavitatii bucale.